Su Tutucu Ve Önemi


Su, tüm canlıların hayat kaynağıdır. Buna karşın dünya ve özellikle ülkemizin su kaynakları her geçen gün azalarak yok olmakta veya kullanılmaz hale gelmektedir. Türkiye de su kaynaklarımızın %72’si Tarımda, %18’i evsel kullanımda (İçme ve kullanım amaçlı) ve %10’luk kısmı da Sanayi de kullanılmaktadır. Önümüzde ki yıllarda kuraklıktan ve küresel ısınmadan dolayı etkilenecek olan yaşam çevremiz için suyun kullanımı, tüketimi, tasarrufu büyük önem taşımaktadır.

Tarımsal üretimde toprağa verdiğimiz suyun kayıplarını azaltarak sulamadan maksimum fayda sağlamak ve üretimden daha fazla verim alabilmek adına yapılan Ar-Ge çalışmaları neticesinde su tutucu polimerlerin kullanımı yaygınlaşmıştır. Ağırlığının yüzlerce katı suyu sünger gibi emerek jel formuna dönüştürür. Bünyesinde tuttuğu suyu ortama azar azar bırakma özelliği sayesinde sulama imkânı sınırlı alanlarda, sıcak ve kurak iklimlerde bitkisel üretimde ideal bir ürün fonksiyonu kazandırır. Su emme ve salma etkinliğini toprakta minimum 1.5-2 yıl korur. Toprağa atılmasındaki ana amaç su tutma kapasitesini artırmaktır. Kumlu, milli, killi ve humuslu toprak gibi ortamlarda su tutma kapasitesinde artış sağlamaktadır.

Süper Absorbant(Su tutucu) polimerlerin içerisinde farklı oranlarda Karbon (C), Hidrojen (H), Oksijen (O), Potasyum (K) bulunmaktadır. Su tutucu polimerlerin kullanımı ise yurtdışında oldukça yaygındır.

Az yağışlı yerlerde toprak yarı hidrofobik kabuk oluşturarak suyun üstünden içine nüfuz etmeden akıp gitmesine neden olur ve toprağın su geçirme özelliği kaybolur. Su tutucu sayesinde toprak suyu bünyesine hapsederek toprak erozyonunu engeller. Su tutucu kullanımı toprak yüzeyinin geçirgenliğini artırır ve daha fazla yağmur suyunun toprakta tutulmasını sağlar.

Bu doğrultu da firmamız sürdürülebilir bir tarım çevresi oluşturmak adına Dünya’da ilk olarak firmamız tarafından Ar-Ge çalışmaları neticesinde üretilen sulama, gübreleme, enerji ve işçilik maliyetlerini düşüren bununla birlikte üretimde verimi arttıran, gerek Özel sektör gerekse Üniversiteler işbirliği ile Ar-Ge çalışmalarını tamamlayarak Natural Aquatic(Samanlı Su Tutucu) polimer üretimini gerçekleştirmiştir. Dünyada İlk olarak %100 Yerli üretim ile samandan üretilen bu ürün sayesinde tarıma elverişsiz duruma gelmiş toprağın kazanılması, düzenlenmesi ve veriminin arttırılması sağlanabilmekte olup optimum su tasarrufu ile yaşanabilir bir doğal çevre mirası bırakılabilmektedir.

SIKÇA SORULAN SORULAR


Neden Natural Aquatic Kullanılır?

Bitkilerin yıllara ve gelişme dönemlerine göre su ihtiyacı değişiklik gösterir. Bitkiler yetişmesi sırasında ortamda su ve besleyici maddelerin hazır olması gerekir. Natural Aquatic bir su deposu gibi davranarak bitkilerin ihtiyaç duyduğu suyu verir. Böylece bitkilerin su stresinden kurtulmasını, solma ve kuruma oranlarının aşağıya çekilmesini sağlar. Bu durum sulama ve gübreleme sıklığını azaltacağından zaman ve para tasarrufu sağlar.

Natural Aquatic Nasıl Etki Eder?

Natural Aquatic toprağa eklendiğinde bitki kökleri ihtiyaç duyulan suyu alabilmek için direkt su aktive edilmiş(su ile şişirilmiş) su tutucu granüllerine doğru yönelir. Su deposu halinde bulunan üründen emme kuvveti sayesinde beslenir. Ayrıca içerdiği saman sayesinde ilave besin değiride katar.

Natural Aquatic ile Ne Kadar Tasarruf Sağlanır?

Toprak, İklim, Çevre koşullarına bağlı olarak %50'ye kadar su tasarrufu sağlanabilmektedir. Bu da sulama sorunu düşünüldüğünde ekonomik olarak elektrik, işçilik ve su kaybını yarıdan fazla olarak düşürebilmektedir.

Natural Aquatic Gübreyi Emebilir mi?

Natural Aquatic suda eriyen gübreyi rahatlıkla bünyesine alarak emebilir ve toprağa yavaşça salınımını sağlar.

Natural Aquatic Köklerde Çürüme Yaparmı?

Natural Aquatic suyu tutar dolayısıyla serbest su olmayacağından kesinlikle çürüme yapmaz.

Natural Aquatic’in Ömrü Ne Kadardır?

Natural Aquatic’in toprakta mikroorganizmalar tarafından parçalanması yaklaşık 3 yıl kadardır.

Natural Aquatic Hangi Bitkilere Uygulanır?

Natural Aquatic uygulanan bitkiler tarla, bağ, bahçe, peyzaj çim, fidanlık vs gibi alanlarda yetiştirilen her türlü bitki çeşidi için uygulanabilmektedir.